Време ли е за летни гуми и трябват ли ни летни гуми?

Време ли е за летни гуми и трябват ли ни летни гуми?

С настъпването на пролетта и все по-високите температури много от водачите се питат дали вече е време за смяна на зимните гуми с летни, като някои дори се чудят дали  изобщо е необходимо зимните гуми да се заменят с летни. Ето няколко основателни причини и допълнителна информация за вашата безопасност защо да смените зимните си гуми с летни:

1. Ако използвате целогодишно зимните си гуми, те ще се износят много по-бързо, отколкото трябва. Използвате ли зимните си гуми през лятото, при първия сняг в началото на зимата може да установите, че протекторът им няма необходимата дълбочина. Напротив, ако редовно сменяте зимните гуми с летни и обратно, ще осигурите равномерно износване и на двата комплекта, с което ще удължите живота им.

2. Типът на протектора при летните и зимните гуми не е еднакъв. Летните гуми са проектирани да се справят с дъждовете. Летните гуми имат по-добри показатели при предвижването върху мокра настилка тъй като разполагат с дълбоки канали с остри ръбове, които отвеждат по-добре водата, като каналите са сведени до минимум за по-добър контакт с пътя. През зимните месеци, когато температурите са ниски, смесите на лятната гума губят своите качества и тя става твърда като пластмаса и загубва сцепление с пътя. Зимните гуми умерено добре отвеждат водата от повърхността, но при летните гуми протекторът е специално разработен с тази цел. Това ще ви гарантира по-добро сцепление върху мокър път и по-малък риск от аквапланинг.

3. Сместа, от която са изработени летните гуми, има свойството идеално „да прилепва“ върху нагорещения асфалт през летните месеци. Те са съставени от по-твърди смеси, които да устояват на високата температура, която се получава при движението върху горещия асфалт - тогава лятната гума е максимално ефективна и еластична, осигурявайки оптимално сцепление с настилката. С гуми, чийто състав е проектиран за зимна употреба, е възможно през лятото автомобилът да изгуби управление, особено в завой. Поради меката смес, от която са изградени зимните гуми, при каране върху горещия асфалт те се „разкашкват“ и за броени часове могат да загубят своите свойства и да станат абсолютно негодни за употреба.
4. Летните гуми са проектирани, за да гарантират възможно най-кратък спирачен път както върху нагрят, така и върху мокър път, благодарение на специалната смес на протектора. Това ги прави задължителен избор за променливите летни условия, при които е възможно редуване на високи температури с проливен дъжд. Освен това през лятото, зимните гуми имат по-дълъг спирачен път.

5. Летните гуми ще подобрят цялостното представяне и управление на автомобила. Те са налични в по-голям брой профили и широчини, което ги прави перфектен избор за притежателите на спортни коли. При някои автомобили разликата няма да е много значителна, но изборът на подходяща лятна гума ще гарантира максимално добри работни характеристики на автомобила ви.

6. През лятото излизаме по-често с колата и се забавляваме навън. Летните гуми „возят“ много по-тихо и плавно, което в сравнение с по-шумните зимни гуми определено прави пътуването по-приятно.
7. Преди да монтирате старите летни гуми, проверете гумите и джантите за повреди. Дълбочината на профила трябва да е поне 3 милиметра за да осигури вашата сигурност. Законовото изискване от 1,6 мм е доста ниско, което при дъжд може да е опасно и да доведе до ПТП.

АДРЕС

Гуми Макс ЕООД
гр.София
ул.Беласица 11

ТЕЛЕФОН

0894 64 64 66

  Категории гумиМарки гумиГуми промоцияДоставка и плащанеМонтажНамерете правилните гумиПолезноКонтакти

Вход   |   Регистрация
Вашата поръчка 0,00 лв