Отново за зимната гума

Отново за зимната гума

Предизвикателствата на зимата и как да ги преодолеем

С наближаване на зимата и предстоящите снеговалежи е важно да обърнем внимание на някои от основните правила. Повечето от водачите считат, че е време да сложат зимните гуми едва когато падне първият сняг или дори когато им предстои пътуване, което е още по-неблагонадежден вариант. Независимо, че есента би могла да бъде доста топла и  слънчева почти до своя край през декември, сцеплението на летните гуми се влошава когато външните температури паднат под 7◦С. Затова е важно зимните гуми да се използват от октомври до април. Зимните и летни гуми са с различен каучук, поради което при 7◦С каучуковата смес на летните гуми се втвърдява и сцеплението е по-малко, докато зимната гума гарантира по-добра гъвкавост и сцепление при ниски температури.
Характерно за зимния сезон са внезапните промени на времето, дори когато няма прогноза или признаци за това- снеговалежи, заледяване, черен лед, намалено количество светлина. Това е предпоставка за внимателно шофиране през зимата, като скоростта трябва да се регулира съгласно ситуацията на пътната обстановка. Спазването на безопасна дистанцията също гарантира вашата безопасност.
Едни от най-сложните ситуации са управлението на сняг и/или заледена пътна настилка, както и спиране на мокра настилка. Когато управлявате автомобила си на сняг при завиване върху превозното средство въздействат странични сили. Поради тези трудности при завиване автомобилът излиза от траекторията си поради блокирани колела. Качествените зимни гуми си пробиват път в снега върху пътната настилка с протекторната шарка на гумата, като кондензират снега в жлебовете на протектора. Грайферните и повърхностните структури на зимната гума са с подобрено сцепление и осигуряват увеличено съединяване с кондензирания сняг.

Следователно гумата може да предава по-висока странична сила.
Спирачните сили се предават на гумите. Колкото по-голямо е вътрешното омекотяване в каучуковата смес на гумата, толкова по-голямо е предаването на спирачните сили, което съкращава спирачния път. Меки смеси на гуми с висок процент на пълнеж от силициев диоксид позволяват по-къс спирачен път на мокри пътища.
Закупуването на зимни гуми не бива да пречи на семейния бюджет, но със сигурност не трябва да се пести от висококачествени и дори скъп ценови клас гуми при възможност. Известните марки гуми, особено тези от т.нар. „премиум“ марка извършват целогодишни изследвания как да подобрят качествата на зимните си гуми, влагат доста иновации и провеждат детайлни тестове в зимни условия.

АДРЕС

Гуми Макс ЕООД
гр.София
ул.Беласица 11

ТЕЛЕФОН

0894 64 64 66

  Категории гумиМарки гумиГуми промоцияДоставка и плащанеМонтажНамерете правилните гумиПолезноКонтакти

Вход   |   Регистрация
Вашата поръчка 0,00 лв