Как да проверим налягането на гумите

Как да проверим налягането на гумите

Как да проверим налягането на гумите

Как да измерим налягането и защо е важно това- уредът за измерване и проверка на налягането на въздуха в гумите е манометър. Това е толкова важно и необходимо, колкото и грижата за двигателя на автомобила и е част от техническата му изправност. Правилно напомпаните гуми издържат повече, спестяват гориво, улесняват управлението и предотвратяват инциденти на пътя. Отрицателните страни на  неправилното налягане в гумите са много - по-голям разход на гориво, износване на гумите, трудно управление (може би и дори загуба на контрол над автомобила), удължен спирачен път и прегряване. Често на външен вид изглежда, че гумите нямат нужда от измерване на налягането, но гумите губят налягане, бавно и  сигурно всеки ден. Ежедневно гумите са подложени на огъване и удари, които могат да намалят налягането. Много превозни средства имат различно налягане на предната и задна ос, затова не забравяйте да съобразите този факт, ако разменяте местата на гумите на вашия автомобил. Налягането на гумите следва да се проверява и регулира редовно – поне на всеки 30 дни, като не забравяйте да проверите налягането в резервната гума.

Как да разбера правилното налягане за моя автомобил- обикновено тази информация може да бъде намерена в упътването на автомобила или на етикет, залепен върху вратата, колоната, жабката или капачката на резервоара. Върху етикета е посочен максималния товар на автомобила, налягането на гумите, както и размера им, който се препоръчва от производителя. Препоръчителното налягане на гумите, което можете да намерите в ръководствата, писани от производителите на гуми, е за студени гуми. Под това се има предвид, че автомобилът не трябва да е бил в движение няколко часа преди измерване на налягането. Идеалното време за измерване е или през нощта, или рано сутрин преди да потеглите. И все пак, ако имате проблеми, можете да се обърнете към автосервиз или гуми център за помощ, както и да потърсите таблици за натоварване на гумите в интернет. Тези таблици съдържат не само правилното налягане за масово разпространените размери, но също така и за широките гуми. Принципът е, че налягането се увеличава с увеличаване размера на гумата, за да задоволи товарния капацитет на колата.
Кои фактори влияят върху налягането – сезонните промени на температурата, както и височинните промени влияят върху налягането (на всеки 10°С промяна в температурата налягането се променя с около 0,07 атм). Ако шофирате през горещите летни дни, температурата на гумите се увеличава по-бързо, вследствие на което нагорещеният въздух вътре в тях се разширява. По този начин налягането се покачва бързо, а това увеличава риска от спукване на гумата. Важен фактор е натоварването на камиони и тежкотоварни автомобили. Правилното налягане при тях се определя от действителното натоварване на гумите. Най-добре това става чрез претегляне на автомобила; натоварването може да се променя.

ФАТАЛНО ЗА ГУМИТЕ И ЗА ВАШАТА БЕЗОПАСНОСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАКТО НЕДОСТАТЪЧНОТО, ТАКА И ИЛИ ПРЕКАЛЕНОТО ИМ НАПОМПВАНЕ.
 

АДРЕС

Гуми Макс ЕООД
гр.София
ул.Беласица 11

ТЕЛЕФОН

0877 329200

  НачалоКатегории гумиМарки гумиДоставка и плащанеМонтажНамерете правилните гумиПолезноКонтакти

Вход   |   Регистрация
Вашата поръчка 0,00 лв